A kedvezményezett neve: Labsolver Innovációs és Technológiai Kft.

Projekt címe: Fotopolimer alapú ektoparazita eltávolító eszköz fejlesztése

Projekt azonosítószáma: 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00035

Fotopolimer alapú ektoparazita eltávolító eszköz fejlesztése

A fejlesztési projekt célja, az alábbi animációban bemutatott kullancs és egyéb ektoparazita eltávolítására alkalmas eljárás végrehajtását szolgáló, már nemzetközi szabadalmaztatási eljárás alatt álló eszköz kifejlesztése. Célunk, hogy olyan ergonomikus megoldást találjunk az eszköz kialakítására, melynek használata nem igényel szakértelmet vagy különösebb gyakorlati tapasztalatot, használata egyszerű és biztonságos.  (A fejlesztési időszak: 2022.12.01-2024.07.01)

Napjainkra az emberi tevékenységek következtében a vadon élő állatok természetes élőhelyei jelentősen megfogyatkoztak, így azok közvetlenül a lakott területek mellett, sok esetben akár a lakott területen kénytelenek megjelenni. A kullancsok természetes gazda állatai (sün, mókus, vaddisznó, stb.) esetében ez a hatás különösen igaz, így a gazda állatokkal együtt a kullancsok és az általuk terjesztett emberre is veszélyes vírusok és baktériumok okozta megbetegedések (Lyme-kórban, agyhártya- és agyvelőgyulladás, krími-kongói vérzéses láz, Tibola, stb...) is egyre nagyobb valószínűséggel jelennek meg közvetlen környezetünkben. A kullancsok vegyszeres írtását tiltó európai uniós irányelvek, egyezmények és jogszabályok miatt a leghatékonyabb védekezési módszer, az időben észlelt és egyedileg/egyénileg eltávolítása a bőrből, mielőtt az kórokozókat juttatna szervezetünkbe. A piacon jelenleg elérhető megoldások közül az úgynevezett kullancs csipeszek bizonyulnak a leghatékonyabbnak melyekből számos fajtát megvásárolhatunk gyógyszertárakban és egyéb internetes áruházakban is. Szinte kivétel nélkül minden eszköz esetében kijelenthető, hogy helytelen használata esetén a fertőződés esélye jelentős, hiszen az összenyomott kullancsból fertőzés juthat az emberi szervezetbe. A csipeszek használata tehát tapasztalatot és némi szakértelmet igényel. Az általunk javasolt eszközzel a kullancs minden esetben kockázatmentesen távolítható el. Az eljárás lényege, hogy nem egy merev csipesz segítségével fogjuk meg, majd húzzuk ki a kullancsot. Ebben az esetbe ugyanis a kullancs megfogása érdekében nagyon pontosan kell a csipeszt a kullancs feji részéhez pozícionálni, majd ott megfelelő erővel megszorítani. A pontatlan rögzítés, vagy a nem megfelelő összeszorító erő hatására a kullancs összenyomódik vagy teste elszakad. Az összenyomódás következményeként szívókáján kórokozókkal szennyezett nedvek juthatnak vissza az emberi szervezetbe, testének szétszakítása esetén fertőzött testrészek maradhatnak az emberi bőrben, melynek eltávolítása még nagyobb szakértelmet és bonyolultabb eszközt igényel. Az általunk fejlesztett eljárás segítségével a kullancsot egy speciális eszköz segítségével távolítjuk el, amely lehetővé teszi, hogy a legapróbb testű, bőrünkbe ágyazódott kullancsokat is olyan módon távolítsuk el, hogy annak testére nem fejtünk ki összenyomó erőt. További információk a kullancsok eltávolításával kapcsolatban a https://kullancs.labsolver.hu/ weboldalon találhatók.

A Labsolver Kft. nevében ezúton is köszönjük Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak a fejlesztéséhez nyújtott támogatását.

Animáció: a kifejlett, a nimfa és lárva állapotú kullancs eltávolítása gyantapatronnal. 

Animation: removing the adult, nymph and larva stage ticks with a resin cartridge